Controles

Eerste controle

De eerste controle vindt meestal plaats tussen de 7e en 8e week van de zwangerschap. Bij de eerste zwangerschapscontrole zullen we veel vragen stellen, deze controle duurt daarom langer dan de volgende controle-afspraken. Ook krijg je een verwijsformulier mee om bloed te prikken in het laboratorium.

Prenatale screening

In Nederland kun je als zwangere je baby laten onderzoeken. Deze prenatale screening is een onderzoek naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Als je wilt, vertellen wij hier meer over tijdens je eerste afspraak. Je kunt ook zelf alvast meer informatie zoeken op de website van prenatalescreening.nl.

Vervolg controle

Bij iedere controle bekijken we je buik en de groei van je baarmoeder. We luisteren naar het hartje van de baby (na 12 weken zwangerschap) en controleren je bloeddruk. In het begin van je zwangerschap kom je om de 4 weken. Naar mate de zwangerschap vordert kom je vaker langs en aan het einde van de zwangerschap kom je elke week.

zwanger vchGynaecoloog

Mocht er blijken dat er een medische indicatie is, dan wordt jouw zwangerschap door de gynaecoloog begeleid. De bevalling zal dan onder begeleiding van de gynaecoloog plaatsvinden. Wanneer je naar huis mag (of naar de geboortekliniek/hotel) komen we je opzoeken voor de begeleiding van het kraambed.

 

Tip: Schrijf van tevoren vragen op en neem deze mee naar het spreekuur!