Controles

Eerste controle

De eerste controle vindt meestal plaats tussen de 7e en 8e week van de zwangerschap. Bij de eerste zwangerschapscontrole zullen we veel vragen stellen, deze controle duurt langer dan de volgende controle-afspraken. We willen onder andere weten:

  • Wanneer was de laatste menstruatie?
  • Wanneer ben je gestopt met de anti-conceptie?
  • Komt er een ziekte en/of aangeboren afwijkingen voor in de familie?
  • Zijn jij en je partner gezond?
  • De voorgeschiedenis van eventuele andere zwangerschappen en bevallingen.

Ook krijg je een verwijsformulier mee om bloed te prikken in het laboratorium. Je bloed wordt onderzocht op verschillende ziektes en op je ijzergehalte. Dit doen we nog eens rond de 30e week van je zwangerschap.

Prenatale screening

In Nederland kun je als zwangere je baby laten onderzoeken. Deze prenatale screening is een onderzoek naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Als je wilt, vertellen wij hier meer over tijdens je eerste afspraak. Je kunt ook zelf alvast meer informatie zoeken op de website van prenatalescreening.nl.

Bij iedere controle bekijken we je buik en de groei van je baarmoeder. We luisteren naar het hartje van de baby (na 12 weken zwangerschap) en controleren je bloeddruk.

Controleschema

In het begin van je zwangerschap kom je om de 4 weken. Naar mate de zwangerschap vordert kom je vaker langs en aan het einde van de zwangerschap kom je elke week.

Gynaecoloog

Soms is het nodig om advies te vragen bij de gynaecoloog.

Als alles goed is kom je de volgende afspraak weer terug bij ons, maar soms is het nodig om onder controle te blijven van de gynaecoloog. Wanneer je onder controle bent van de gynaecoloog zal ook de bevalling onder supervisie van de gynaecoloog verlopen. Als je na de bevalling naar huis mag, komen wij de thuiscontroles doen.

Tip: Schrijf van tevoren vragen op en neem deze mee naar het spreekuur!