Lachgas als pijnbestrijding

Kies je ervoor om poliklinisch te bevallen met lachgas als pijnbestrijding, dan komen je poliklinische kosten te vervallen. Je betaald dan dus 0 euro eigen bijdrage!

Voorkant folder bevallen met lachgas geboortekliniekVoor wie?

Lachgas kan worden toegediend aan vrouwen die een wens hebben voor pijnbestrijding en bevallen zonder medische complicaties. Lachgas wordt toegediend door de verloskundige. De verloskundige moet geschoold zijn om lachgas te kunnen geven. Bij een bevalling onder leiding van de gynaecoloog kan geen gebruik maken van lachgas.

Loop je onder controle bij een verloskundigenpraktijk die niet is geschoold voor het toedienen van lachgas? Dan is er de mogelijkheid om de bevalling door de verloskundige van Verloskundig Centrum te laten begeleiden. Meer informatie hierover? Bel 070 305 1870.

Wat zijn de kosten?

De cliënt betaald geen extra kosten wanneer zij ervoor kiest om gebruik te maken van lachgas tijdens de bevalling.

De eigen bijdrage die je normaal moet betalen voor een poliklinische bevalling komen zelfs te vervallen wanneer je gebruik maakt van lachgas als pijnbestrijding. Je betaald dan dus geen € 333,46 (NZa tarief 2016) eigen bijdrage, maar 0 euro!

Bron KNOV 2014: De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft laten weten dat cliënten géén eigen bijdrage hoeven te betalen als zij gebruik maken van lachgas als pijnbehandeling. Het maakt niet uit waar ze het lachgas krijgen: in een geboortecentrum, poliklinische of ziekenhuis setting. Met dit besluit is er voor zwangeren geen financiële reden meer om te kiezen voor pijnbestrijding in de tweede lijn.

Hoe werkt het?

De barende vrouw blijft bij volle bewustzijn. Het lachgas wordt via de longen in het bloed opgenomen, en vermindert de pijn na een paar ademhalingen vrijwel direct. De werking stopt enkele minuten na het beëindigen van de behandeling. Onderzoek laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Bij ongeveer 50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere pijnbestrijding nodig.

Vrouwen mogen lachgas gebruiken wanneer zij de instructies goed begrijpen. Lachgas kan alleen worden toegediend wanneer je in bed ligt. In bad bevallen is daardoor niet mogelijk.

Meer informatie

Meer informatie kun je vragen aan onze verloskundigen. Alle verloskundigen van het Verloskundig Centrum zijn geschoold in het begeleiden en toedienen van lachgas.

Bekijk hier de Folder lachgas Geboortekliniek.

Lees verder: Vluchtkoffertje