Miskraam

 

miskraamHelaas gaat het niet bij elke zwangerschap goed. Wanneer er in een vroeg stadium van de ontwikkeling iets mis gaat kan de zwangerschap leiden tot een miskraam. Je kunt dit meestal herkennen aan het gevoel alsof je menstrueert met bloedverlies gepaard met buikpijn. In sommige gevallen gebeurt- en voel je niets, het wordt dan bij de echo geconstateerd dat er geen kloppend hartje is.

Een miskraam is wanneer de zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken. In dat geval is de niet-levensvatbare vrucht gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is vanuit het lichaam een natuurlijke oplossing voor wat fout ging rond de gehele bevruchting. Het is een afwijking in de chromosomen welke toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel.

Lichamelijk

Het lichaam herstelt zich gemiddeld binnen 6 weken en hierdoor kan je je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt onder andere ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 tot 2 weken kan het zijn dat je wat bloedverlies en/of bruinige afscheiding hebt. Na ongeveer 6 weken komt je menstruatie weer op gang en kun je gewoon weer proberen opnieuw zwanger te worden.

Emotioneel

Iedere vrouw reageert anders op een miskraam; geschokt, ongeloof, boosheid of ontkenning. De ene vrouw kan het gewone leven snel weer oppakken terwijl de andere meer tijd en ruimte nodig heeft voor het verwerken. De reactie kan uiteenlopen en variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Iedereen heeft een gevoel van gemis, omdat het iets is waar al plannen voor waren en wat nu ineens is gestopt. Het is normaal en zeker niet raar als je even tijd nodig hebt, zeker wanneer je al lang een kinderwens hebt. Jaloezie naar andere zwangere vrouwen kan ook optreden en is zeker niet vreemd. Je kunt je steeds afvragen waarom je een miskraam hebt gehad, maar blijf onthouden dat je hier niets aan hebt kunnen doen.

Bewaren