Pijnstilling

Elke bevalling is anders en iedere vrouw ervaart het ook anders, maar het is zeker dat een bevalling samen gaat met pijn. De hevigheid van de pijn kan erg verschillen per persoon en natuurlijk per bevalling. Het kan soms helpen om een warme douche of bad te nemen of om ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast kunnen ook verschillende houdingen verlichting geven van de pijn. Kijk hier voor meer informatie.

Het is soms erg zwaar om de weeën te kunnen opvangen door spanning of uitputting. In zo’n situatie kan er gekozen worden voor pijnstilling.  Bij de keuze voor pijnstilling wordt je in principe overgedragen aan de gynaecoloog. Wij hebben diverse mogelijkheden van pijnbestrijding hieronder beschreven. Wij adviseren om je hierin te verdiepen voor de bevalling, zodat je een weloverwogen keuze kan maken indien dit nodig zal zijn.

Pethidine

Pethidine is een opiaat, een pijnstiller met opium en werkt niet langer dan 2 tot 4 uur. Deze pijnstiller wordt uitsluitend gegeven tijdens de ontsluitingsfase en kan gecombineerd worden met een slaapmiddel om eventuele misselijkheid te verminderen.

Het medicijn Pethidine wordt toegediend met een injectie in de bil of het bovenbeen. Het effect kun je ongeveer na een kwartier voelen: de hevigste pijnen worden minder en dan is het mogelijk om iets meer te ontspannen. In sommige gevallen soezen de vrouwen weg of vallen zelfs in slaap.

Voordelen

Pethidine heeft een sterk pijnstillend effect, waardoor je kunt uitrusten en de pijn beter kunt opvangen. Hierdoor gaat de ontsluiting vaak sneller.

Nadelen

Voor de moeder

Als de werking van Pethidine te kort in (2-4 uur) dan kan er eventueel nog een injectie gegeven worden. Je kunt last krijgen van misselijk, duizelig of hoofdpijn. Door Pethidine word je slaperig waardoor je minder merkt wat er om je heen gebeurt. Dat kan ervoor zorgen dat sommige vrouwen de bevalling niet bewust ervaren en soms zelfs akelig vinden. Achteraf kunnen zij het gevoel hebben dat zij een deel van de bevalling ’kwijt’ zijn. Wanneer de arts of de verloskundige denkt dat dit problemen oplevert, bijvoorbeeld dat je hierdoor niet goed kunt persen, dan kan een medicijn worden gegeven dat de werking van pethidine tegengaat (Naloxon).

Pethidine wordt alleen in het ziekenhuis gegeven, maar u kunt wel bevallen met uw eigen verloskundige. Wanneer de injectie is gegeven mag je niet meer rondlopen omdat je door dit medicijn suf kunt worden en er kans is op vallen. In gevallen van zware astma of het gebruik van bepaalde medicijnen is er een mogelijkheid dat dit medicijn niet wordt gegeven.

Voor het kind

Pethidine gaat door de placenta (moederkoek) heen en hierdoor komt het ook bij de baby terecht. Doordat het bij de baby terecht komt wordt hij/zij in de baarmoeder slaperig en ook minder beweeglijk. Ook kan pethidine de ademhaling van het kind remmen waardoor het na de geboorte moeite kan hebben met ademen of nog wat suf is. Indien nodig zijn er medicijnen welke gegeven kunnen worden zodat de werking van Pethidine wordt tegengegaan. Dit wordt dan na de geboorte via een prikje in het been van uw kindje wordt gegeven. Mocht de verloskundige of arts twijfels hebben over de toestand van uw baby, kan dit een reden zijn om geen pethidine te geven.

Epiduraal/Ruggenprik

De epidurale- of spinale analgesie (verdoving) wordt ook wel de ruggenprik genoemd. Via een katheter (een dun slangetje) wordt een verdovingsvloeistof toegediend in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen de zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren.

Als deze zenuwen tijdelijk worden uitgeschakeld, is de pijn van de weeën niet meer voelbaar. Behalve de pijnzenuwen lopen hier ook de zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen.

 Voor- en nadelen

  • Een ruggenprik is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling, omdat het in de meeste gevallen alle pijn wegneemt en het niet uitwerkt.
  • Een ruggenprik kan dag en nacht gegeven worden.
  • Een ruggenprik geeft gedurende de hele bevalling pijnstilling. Afhankelijk van de situatie kan de arts besluiten de ruggenprik te stoppen waardoor u weer meer pijn gaat voelen.
  • Uw conditie en die van de baby wordt continu bewaakt. Hierdoor ligt u op bed aan allerlei slangen en draden vast en kunt u dus niet het bed verlaten.
  • De kans op een ernstige complicatie is zeer gering. Soms kunnen vervelende bijwerkingen optreden die niet ernstig zijn: bloeddrukdaling, hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk, verminderde blaasfunctie en koorts. De klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard.
  • Bij ongeveer 5% van de vrouwen is het pijnstillende effect onvoldoende.
  • Bij een ruggenprik is er een verhoogde kans op een kunstverlossing. Dit is een keizersnede, een vacuüm- of tangverlossing.

Remifentanyl

Remifentanyl is een krachtig kortwerkend middel met een goed pijnstillend effect. Het is – net als Pethidine – een opiaat: een pijnstiller met opium. Het grote voordeel van Remifentanil is dat het snel in het lichaam van moeder (en kind) wordt opgenomen. Daarnaast is het een voordeel dat zodra het niet meer wordt toegediend het snel kan worden afgebroken door het lichaam. Hierdoor is het effect erg snel merkbaar en de bijwerkingen stoppen snel omdat het niet meer wordt gebruikt

Dit middel kan de vrouw zelf toedienen, hiervoor is een infuus in de arm nodig wat wordt aangeslopten op een zogenoemde Patiënt Controlled Analgesia (PCA) pomp. Wanneer er behoefte aan is, kan er met één druk op de knop via de pomp het middel toegediend worden.

Wanneer de pijnstilling onvoldoende is, kan er opnieuw op de knop gedrukt worden zodat er meer wordt toegediend. Het is niet mogelijk om teveel van het medicijn te krijgen doordat er een beveiliging op de pomp aanwezig is.