Waar bevallen

Als de zwangerschap en bevalling normaal verloopt mag jezelf beslissen waar je wilt gaan bevallen:

  • Thuis
  • Geboortekliniek Den Haag, locatie MCH-Bronovo Westeinde
  • of poliklinisch in het MCH-Bronovo, locatie Bronovo te Den Haag

Thuis

De thuissituatie is prima om te bevallen, je hoeft je niet meer te verplaatsen tijdens de weeën en je kunt doen en laten wat je zelf wil. Tijdens de bevalling komt de verloskundige regelmatig kijken hoe het gaat. Aan het begin van de bevalling gaat zij meestal weer weg en spreekt een tijd af wanneer ze terug komt. Aan het einde van de bevalling zal zij blijven en belt zij de kraamverzorgende voor assistentie (de kraamverzorgende kan op verzoek van jou/jullie ook eerder komen om je te ondersteunen).

De Geboortekliniek

In Den Haag is er een prachtige Geboortekliniek. Hier kun je bevallen, maar als je wilt, ook (een gedeelte van) de kraamtijd doorbrengen. Al vroeg in de bevalling kun je hier (locatie MCH-Bronovo Westeinde) naartoe gaan, je hoeft dus niet te wachten tot een bepaalde fase van de bevalling is bereikt. De kraamverzorgenden die er werken, zijn enthousiaste dames met passie voor het vak kraamzorg. In de Geboortekliniek wordt gebruik gemaakt van Aromatherapie (indien gewenst). Er zijn verschillende soorten geuren die in iedere fase van de bevalling een werking hebben, denk hierbij aan lavendel voor de rust, massageolie voor de pijnbestrijding enz.

In de Geboortekliniek is het ook mogelijk om in bad te bevallen. In de twee van de vier verloskamers staat een bad waarin bevallen kan worden, maar ook voor het opvangen van de weeën kan het heel rustgevend en pijnstillend werken. Heb je een speciale manier om te bevallen, laat het weten, de Geboortekliniek staat vrijwel overal voor open.

Als eerste in de regio Haaglanden biedt Geboortekliniek Den Haag lachgas aan als pijnbestrijdingsmiddel tijdens de bevalling. Deze pijnbestrijding wordt geboden op locatie Westeinde van MCH-Bronovo. Lachgas maakt het mogelijk om de pijn te verlichten zonder dat je opgenomen hoeft te worden zoals dat bij een gynaecologische ingreep als de ruggenprik gebeurt. Meer weten over lachgas als pijnbestrijding en de kosten?

Wij adviseren je niet direct na de bevalling naar huis te gaan, vaak is de bevalling zwaar geweest en de eerste 24 uur is de kans op problemen het grootst, ook de begeleiding van de borstvoeding is dan erg belangrijk. De kraamverzorgende van de Geboortekliniek staan je graag met raad en daad bij om je een uitgeruste opstart van je kraamperiode te geven. Als je het prettig vindt, mag je partner of andere logé gewoon blijven slapen, zodat jullie samen niets missen van die mooie eerste uren.

Ben je erg uitgeput van je bevalling, dan neemt de kraamverzorgende de baby even mee naar de zusterskamer. Zij zorgt dan voor jouw kindje en maakt je wakker als de kleine weer moet drinken.

Zie voor meer informatie: www.geboortekliniek.nl

Poliklinisch bevallen in het MCH-Bronovo, locatie Bronovo

Je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Je bevalt daar onder leiding van je eigen verloskundige. Een verpleegkundige of kraamverzorgende die werkzaam is in het ziekenhuis, assisteert de verloskundige. Het grootse deel van je bevalling verblijf je thuis in je eigen omgeving. Ongeveer halverwege de ontsluiting ga je naar het ziekenhuis. Zodra je kindje is geboren en alles gaat voorspoedig met moeder en kind, ga je naar huis. Meestal is dat een aantal uren na de bevalling. Je kunt er voor kiezen om in de Geboortekliniek te verblijven na je bevalling, hier mag je tot 8 (of 10) dagen verblijven. Aan een poliklinische bevalling zijn, afhankelijk van je aanvullende verzekering, kosten verbonden. Vraag bij je zorgverzekering na wat de kosten voor jou zullen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees verder: Tips tijdens de bevalling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *